donderdag 14 juli 2011

Mezedes

Lekkere kleine hapjes, ook wel bekend als tapas. Maar deze keer op zijn Grieks.
In Griekenland noemen ze dit mezze, of mezedes in meervoud.
Het vormt het belangrijkste voorgerecht aangezien deze schotel uit talloze verschillende hapjes bestaat.

Hieronder beschrijf ik 7 gerechtjes.
Als u het als voorgerecht serveert, is dit genoeg voor ongeveer 4 personen.
Wilt u het als hoofdgerecht serveren, dan is dit geschikt voor 2 á 3 personen.







Aardappeltjes met rozemarijn & zeezout




4 of 5 grote red skin patatoes


rozemarijn


zeezout




Verwarm de oven voor op 180 graden.


Was de aardappeltjes goed en snijd ze in 4 stukken.


Kook de aardappeltjes enkele minuten voor in gezouten water.


Doe de aardappeltjes in een ovenschaal, besprenkel met een lekkere olijfolie en strooi er rozemarijn naar smaak overheen. (let op: dit is een sterk kruid. Neem dus niet te veel!)


Zet de aardappeltjes in de oven voor 15 tot 30 minuten of tot de aardappeltjes gaar zijn.


Strooi er zeezout overheen en eventueel nog wat meer rozemarijn.






Keftedakia


kleine gehaktballetjes




In Griekenland geef je normaal een twaalftal balletjes per persoon als je het als hapje tussendoor serveert of 's avonds bij een glas ouzo.


Bij een mezze lijkt me dit veel te veel.


Dit is genoeg voor 9 balletjes.




1 ui, fijn gesnippert


2 teentjes knoflook, fijngehakt


250 gram gehakt


(van goodbite hebben ze tegenwoordig vers vegagehakt. Dit ziet er hetzelfde uit als echt gehakt en uitermate schikt om gehaktballetjes van te draaien! te koop bij oa C1000)


1 eetlepel ouzo


2 eetlepels olijfolie


1,5 eetlepel versgehakte peterselie + extra om te garneren.


1 theelepel oregano


een klein beetje bloem om te binden


zout en peper naar smaak


eventueel schijven citroen




Meng alle ingredienten goed door elkaar. Vorm hier 9 kleine balletjes van.


Verhit wat boter in een koekenpan en bak hierin de gehaktballetjes rondom bruin.


Garneer met wat fijngehakt peterselie en eventueel schijven citroen.






Knoflook paddenstoelen




verschillende soorten paddenstoelen


knoflookolie


3 tenen knoflook, gepeld en door de helft gesneden.


verse peterselie, gehakt.




Maak de paddenstoelen schoon indien nodig.


Marineer de paddenstoelen met de knoflookolie en de tenen knoflook.


Doe dit als het kan 's ochtends al, zodat de knoflook er lekker in kan trekken.


Bak de paddenstoelen enkele minuten in een koekenpan.


Strooi er voor het serveren nog wat extra knoflookolie overheen en garneer met peterselie.






Artisjok in cherrytomaten-uien saus




50 tot 60 gram artisjokharten uit blik


een doosje cherrytomaatjes


halve ui


zout en peper




Snijd de artisjokharten in stukjes en zet apart.


Snijd de cherrytomaatjes door de helft en snipper de ui.


verwarm een koekenpan met olijfolie en voeg de tomaatjes en ui toe.


Laat dit op het allerkleinste vuurtje dat je hebt pruttelen,


net zo lang tot er een dikke saus ontstaat.


Voeg de artisjok toe en breng op smaak met peper en zout.


Lekker op een stokbroodje.












Tiri saganaki


gebakken kaas




1 plak fetakaas


witte bloem


1/2 tot 1 theelepel gedroogde basilicum


1/2 tot 1 theelepel gedroogde oregano


peper en zout


verse peterselie, fijngehakt


eventueel citroensap




Snijd de kaas in vier gelijke plakken.


Meng de bloem, basilicum, oregano, peper en zout door elkaar op een bord.


Bestrooi de plakken feta met dit mengsel. Zorg dat alles goed bedekt is met het bloemmengsel.


Verhit wat olijfolie in een koekenpan op laag tot matig vuur.


Bak hierin de plakken feta. Let op dat ze niet verbranden (zet het vuur dus zeker niet hoog!)


De kaas zal nu een beetje smelten en de bloem zorgt voor een krokant korstje.


Keer de plakken kaas om zodra de ene kant knapperig is.


Voor het serveren garneren met verse peterselie en eventueel besprenkelen met citroensap.






Gegrilde tomaatjes en feta op olie




Verschillende soorten kleine tomaatjes in verschillende kleuren


blokjes feta op kruidenolie




Verwarm de oven voor op 180 graden.


Leg de tomaatjes op een bakplaat en zet deze in de oven tot het velletje open springt.


Laat afkoelen. Marineer de tomaatjes samen met fetablokjes in de kruidenolie uit het fetapotje.






Gemengde olijven in kruiden/knoflookolie




Groene olijven


Zwarte olijven


50 % kruidenolie


50 % knoflookolie


5 tenen knoflook, gepeld


1 theelepel tijm of meer naar smaak




Meng alle ingredienten door elkaar. Doe dit het liest al een hele tijd van te voren (de dag ervoor of 's ochtends) zodat de smaken goed in de olijven kunnen trekken.






Je kunt dit nog aanvullen met producten zoals mini pompoentjes gevuld met kaas, gegrilde paprika's, dadels gevuld met kruidenkaas, met rijst gevulde paprika'tjes, gevulde wijnbladeren, aubergine in tomatensaus, stokbrood, tzatziki, olijvenpesto, paprika-kaasspread of andere lekkere smeersels en sausjes. En natuurlijk een lekkere wijn!


Een hoop van dit is kant-en-klaar verkrijgbaar, maar zelf maken kan natuurlijk ook.




καλή όρεξη


Kali Orexi, ofwel smakelijk eten!











































































Geen opmerkingen:

Een reactie posten