zaterdag 8 mei 2010

Bulgaarse banitsa


Een lekkere pastei van spinazie en gepekelde witte kaas in een knapperig deeg.
Deze pastei kan gegeten worden als tussendoortje, bij de lunch met een lekkere salade of als bijgerecht bij de warme maaltijd.

deeg:
Ik weet de hoeveelheid boter de ik gebruikt heb niet meer precies. U kunt ook een basisrecept voor deeg nemen of zelf een beetje experimenteren met de hoeveelheid boter tot er een mooi stevig deeg ontstaat.

1 eetlepel azijn
2 eetlepels olijfolie of zonnebloemolie.
250 gram bloem
100 gram boter
zout

vulling:
200 Ć  300 gram spinazie
200 gram gepekelde witte kaas
een aantal eetlepels bulgaarse yoghurt.
zout en peper

Maak eerst het deeg door alle ingrediƫnten met elkaar te mengen. Vouw het in plasticfolie en laat het deeg een half uur rusten.
Roerbak ondertussen de spinazie. Verkruimel de kaas en voeg deze toe aan de spinazie.
Roer de yoghurt door het spinazie-kaas mengsel.
(Bulgaarse yoghurt is heel erg dik, dus als u geen bulgaarse yoghurt kunt vinden, kunt u eventueel ook turkse of griekse yoghurt gebruiken)
Voeg peper en zout toe.
U kunt eventueel ook nog wat chillipeper voor wat extra pit toevoegen.

Rol het deeg uit tot vier lappen deeg. Leg op elke lap een deel van het spinaziemengsel en vouw het deeg vervolgens dicht tot een pastei. Bak in ongeveer 45 minuten af in de oven op 180 graden (heteluchtoven) tot het deeg knapperig is en lichtbruin kleurt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten