zaterdag 18 december 2010

Oosterse mungbonensoep

+/- 750 ml

ongeveer 150 gram rauwe mungbonen (te koop bij de biowinkel)
500/600 ml groentebouillon
1 cm gember
1 stengel sereh (citroengras)
1 tl. mosterdzaad
1/2 tl. komijnzaad
1/2 tl. ketoembar (gemalen koriander)
1 el. garam massala (of kerrie)
1/2 tot 1 prei
1 kleine ui
2 tenen knoflook
2 aardappels
2 laurierbladeren
1/2 peper of chilli's naar smaak
Zout/Peper/Koriander

Kook de mungbonen gaar in de groentebouillon zoals vermeld op de verpakking.
Kneus de stengel sereh en voeg deze samen met de laurierbladeren bij de bouillon.
Schil de aardappels, snijd in kleine stukjes en kook deze de laatste 10/15 minuten mee.
Snipper de ui grof, snijd de knoflook fijn en snijd de prei in ringen. Doe wat olie in een pannetje en doe hierin het mosterdzaad. Doe een deksel op de pan, want dit gaat poffen. Als dit gebeurd is, fruit je de ui en knoflook aan en voeg je de prei toe. Schil de gember en snijd heel fijn. Voeg nu alle overige kruiden en specerijen toe. Als de prei gaar is, is het klaar. Verwijder de sereh en de laurierbladeren. Pureer de helft van de bonen en bouillion tot een gladde soep, laat de andere helft zoals het is en voeg dit bij elkaar. Voeg ook het preimengsel erbij. Breng op smaak met zout en peper. even roeren en een uurtje zachtjes op het vuur laten staan zodat alle smaken er goed kunnen intrekken. Afmaken met koriander.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten