woensdag 21 april 2010

Aardappel-kaassoufflé


Ik had nog nooit een soufflé gemaakt, maar ik wilde dit altijd graag eens doen.
Vandaag had ik de tijd, dus vandaag stond er aardappel-kaassoufflé op het menu.
voor 2 personen:

500 gram aardappels
250 ml slagroom
boter
1 mespunt geraspte nootmuskaat
zout en peper
bloem om te bestuiven
3 eiwitten
2 eidooiers
125 gram kaas in kleine blokjes

Schil de aardappels en snijd ze in kleine stukjes. Kook de aardappels in gezouten water ongeveer 20 minuten tot ze gaar zijn. Giet de aardappels af, voeg slagroom, boter, een mespunt nootmuskaat, zout en peper naar smaak toe en pureer het tot een puree.
Laat de puree afkoelen.
Warm de oven voor op 200 graden (180 graden bij een heteluchtoven).
Klop ondertussen de eiwitten stijf. Voeg de eidooiers en de blokjes kaas toe aan de puree en schep goed door elkaar heen. Schep een flinke lepel eiwit door de puree en roer dit er door. Spatel daarna de rest van het eiwit door het pureemengsel. Niet roeren, want dan roer je de luchtigheid uit de eiwitten en zal de soufflé niet omhoog komen.
Vet een souffléschaal in met boter en bestuif daarna moet bloem.
Doe het pureemengsel in de kom tot net onder de rand.
Zet in de oven voor 30 minuten.

Suggestie: lekker met spinazie of broccoli.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten