vrijdag 6 augustus 2010

Linzen-wortelsoep


Helaas, maar linzen worden eigenlijk veel te weinig gegeten. Deze voedzame peulvruchten zijn erg gezond. Ze zitten vol met eiwitten, geven langdurig energie en je houd lang een verzadigd gevoel door de vezels. Kortom linzen passen perfect bij een gezonde manier van eten.
Nou had ik nog een zak linzen in de kast liggen. Aangezien het de laatste weken totaal geen zomers weer is, leek me een soepje wel lekker.

3 winterwortelen
200 gram groene linzen (afgewogen voor het weken en koken!)
1 ui
3 tenen knoflook
3 theelepels gele curry (van het merk daily is vegan, te koop bij Super de Boer)
1 liter groentebouillon, voeg meer water toe indien de soep naar mening te dik is.
creme fraiche
pijnboompitten
1 eetl. garam massala
chillipoeder
koriander
bieslook
zout & peper

Week de linzen 8 uur lang in een pan water.
Was de wortelen of schaaf er een laagje af met de kaasschaaf. Snijd de ui, knoflook en winterwortelen in stukken. Zet dit ongeveer 5 minuten op middelhoog vuur onder regelmatig roeren. Voeg de linzen, 1 tl. chillipoeder, 1 eetl. garam massala en de gele curry toe, roer goed door en wacht tot de geuren vrijkomen. Voeg een liter bouillon toe en laat de soep 15/20 minuten koken of tot de wortelen zacht zijn. Pureer de soep met een staafmixer of in de blender. Voeg zout, peper en chillipoeder naar smaak toe. Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan totdat ze beginnen te kleuren. Voeg als laatste koriander naar smaak toe. Serveer met een dot creme fraiche met bieslook en strooi er wat van de pijnboompitten overheen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten